Magnez w diecie – właściwości i źródła
Dlaczego przyjmowanie magnezu wraz z pokarmem jest ważne? Za co odpowiada magnez? W jakich produktach można go znaleźć? Poznaj odpowiedzi na te pytania, by odżywiać się prawidłowo i zadbać o zdrowie z poziomu talerza.
Magnez – właściwości
Żywność powinna dostarczać makroelementów, czyli białek, węglowodanów i tłuszczów. Ale nie tylko! Równie ważne są mikroelementy, wśród których znajdują się m.in. magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas.
Omawiany dziś magnez pełni równocześnie kilka funkcji. Wraz z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, pomaga syntetyzować związki energetyczne i tworzyć struktury organizmu (tkanki, błony komórkowe), dba o działanie układów sercowo-naczyniowego i nerwowego, reguluje napięcie mięśni.
Niedobory magnezu – objawy
Niedobory magnezu objawiają się pod postacią skurczów mięśni – najczęściej łydek i stóp – drgania powiek, drżenia rąk. Kiedy poziom magnezu jest zbyt niski, można odczuwać nieustanne zmęczenie, migrenę. Miesiączki stają się bolesne, gorzej się śpi, w ciągu dnia zaś trudno się skoncentrować.
Źródła magnezu w diecie
Naturalnymi źródłami magnezu są kakao i produkty wysokokakaowe, np. gorzka czekolada 90-100%, kasze (przede wszystkim gryczana), otręby i zarodki pszenne, orzechy i migdały, rośliny strączkowe. Przy dużych niedoborach należy rozważyć suplementację, jako że wykorzystanie magnezu z pożywienia wynosi do ok. 40%. Sprawdzą się wyciąg z lucerny wzbogacony magnezem, kompleks magnezu z witaminą B6 lub witaminą C. Warto też przyjmować magnez wraz z białkiem i laktozą.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Pharmavita.pl.
Zdj. Shutterstock